Violența în școli este un fenomen din ce în ce mai întâlnit, fiind o problemă destul de delicată. Contextul violenței și felul în care noi percepem acest fenomen în prezent, s-a schimbat foarte mult în cursul ultimilor ani, în special din cauza dezvoltării globalizării, a criminalității și a violenței. Chiar dacă în multe situații nu se recurge neapărat la violență, în școli se poate întâlni fenomenul de bullying (acel comportament ostil/de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Acest fenomen poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Este un termen diferit de ceea ce înseamnă violența, el poate fi prezent chiar dacă nu este bazat pe un conflict început dintr-o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.
Fiind o formă de abuz emoțional și fizic, are mai multe caracteristici:
- INTENȚIONAT – agresorul are intenția de a răni pe cineva;
- REPETAT – persoana rănită în mod repetat este aceeași;
- DEZECHILIBRUL DE FORȚE – agresorul alege ca victimă o persoană care este vulnerabilă și care nu se poate apăra singură.
Una din soluțiile pe care le poate avea școala pentru a diminua/elimina astfel de comportamente este realizarea unui parteneriat cu comunitatea locală, în special cu poliția.
Cadrele didactice manifestă o anumită reticență față de această lărgire a rolului lor dând dovadă de conservatorism, trăind încă în ideea școlii ca spațiu al transmiterii de cunoștințe și al disciplinării copilului.
Printre cauzele care intervin în apariția acestor fenomene (violență/bullying), se numără:
Expunerea la violență a unei persoane poate duce mai departe la alte fenomene de bullying, atât din partea agresorului precum și a persoanei agresate.
Agresorul adoptă violența ca ultimă posibilitate de defulare și exprimare, fiind la rândul său abuzat sau neglijat.
Lipsa empatiei, orgoliul, superficialitatea relațiilor umane și mai ales, expunerea și preluarea unor modele de comportament similare, determină copilul să reproducă cu semenii săi ceea ce vede acasă.
Este nevoie așadar, de implicarea pe de o parte a cadrelor didactice în combaterea acestui fenomen, pe de altă parte și contribuția familiei este destul de importantă.

