Şcoala e frumoasă – Învaţă pentru tine!
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Activitățile extracurriculare și importanța lor pentru educația copiilor

       Activitățile extracurriculare au un rol deosebit de important în motivarea elevilor de a frecventa școala.

Proiectul Școala e frumoasă prin activitatea de tipul „Școala după școală” își propune să organizeze următoarele activități extracurriculare pentru elevii din Școala Gimnazială Sânpetru:

  • Activități cu sprijin specializat – elevii vor fi supravegheați și îndrumați în efectuarea temelor, în special pentru copiii cu lacune în învățare.
  • Seminar logopedie – vizează în special copiii care au probleme de limbaj, comunicarea fiind o componentă extrem de importantă în viața socială.
  • Seminar mediu/educație civică – are ca principal scop dezvoltarea spiritului civic, prin responsabilizarea copiilor să respecte locul unde trăiesc, acționând doar în baza unor principii sănătoase.
  • Seminar creație handmade – își propune dezvoltarea unor abilități și talente personale de îndemânare, creativitate și imaginație pornind de la modelarea în plastilină și continuând cu pictură sau lucru manual.
  • Seminar sănătare prin sport/alimentație sănătoasă/igienă – elevii vor primi informații cu privire la importanța practicării sporturilor în aer liber. Informațiile vor fi corelate cu ideea de alimentație sănătoasă și noțiuni de igienă personală corespunzătoare.
  • Seminar de botanică și zoologie – își propune să trezească în elevii care participă iubire și respect față de mediul înconjurător, animale și plante.
  • Cerc educație rutieră – ne propunem să le prezentăm copiilor care sunt regulile de circulație, principalele semne de circulație și importanța prevenției în trafic.
  • Curs competente lingvistice – vine în completarea cunoștințelor pe care le dobândesc copiii la școală, pentru că, noi considerăm că este extrem de importantă cunoașterea unei limbi străine. Aplicând metode interactive, învățarea sau aprofundarea noțiunilor lingvistice va fi mult mai rapidă.

Pentru preșcolari proiectul Scoala e frumoasă prin activitatea de tipul „Grădinița prietenoasă” organizează următoarele activități:

  • Ateliere pilot – cu rolul de a dezvolta imaginația și spiritul creativ al copiilor. La aceasta activitate va fi implicat un artist de la teatrul de păpuși care, îi va învăța pe preșcolari cum să fabrice un personaj și anumite creații handmade adaptate vârstei lor. Scopul acestui atelier este stimularea creativității și imaginației copiilor și evaluarea/modelarea potențialelor talente.
  • Ateliere creație handmade – copiii vor fi învățați cum să pună în practică ce au învățat la atelierul anterior. Proiectul Scoala e frumoasă pune accent pe dezvoltarea creativității și stimularea imaginației preșcolarilor prin fabricarea unor creații handmade și punerea în scenă a unor mici roluri individuale adaptate la varsta copiilor.
  • Ateliere mediu/educație civică – preșcolarii vor fi învățați cum să sorteze gunoiul în funcție de ambalaje (sticlă, plastic, resturi menajere). Această activitate are scopul de a le prezenta copiilor beneficiile unui mediu curat și sănătos asupra sănătății lor și a celor dragi.
  • Ateliere sănătate prin sport/alimentație sănătoasă/igienă – preșcolarii vor primi informații cu privire la importanța practicării sporturilor în aer liber. Informațiile vor fi corelate cu ideea de alimentație sănătoasă și noțiuni de igienă personală corespunzătoare.
  • Ateliere micul biolog – pe care-l vom desfășura în cadrul activității „Grădinița prietenoasă” are rolul de a dezvolta anumite sentimente, emoții, componente ale personalității fiecărui copil, bazându-ne pe ocrotirea naturii și iubirea față de animale. Copiii înscriși în proiect vor participa la activități în natură pentru a învăța cât de important este „verdele” naturii pentru oameni.

Motivarea copiilor se poate face prin participarea la activități extrașcolare, făcând din școală un loc mult mai atractiv. Activitățile extracurriculare au rolul de a stimula creativitatea, imaginația și de a le îmbunătăți copiilor anumite abilități. (de la îndemânarea cu care pot realiza lucruri de mână până la memorie și imaginație, prin intermediul pieselor de teatru pe care le vor juca). Acesta este doar un exemplu, echipa proiectului “Școala e frumoasă – Învață pentru tine!” vor realiza toate atelierele din cadrul proiectului, punând accent pe dezvoltarea abilităților și competențelor  atât de necesare în viața de adult. 

 

Fără categorie