Şcoala e frumoasă – Învaţă pentru tine!
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Consilierea și orientarea școlară în vederea corectării fenomenului de părăsire a școlii

Ce vrei să devii când vei fi mare? 

   Era întrebarea copilărie și este și acum. Câți dintre copiii întrebați au reușit să se țină de aspirația pe care o aveau când erau mici? Atunci când vine vorba despre a lua o decizie pe termen lung, sunt implicate 2 componente majore și vorbim atât de partea afectivă precum și de cea rațională.

  Chiar dacă decizia orientării către un anumit domeniu debutează încă din copilărie prin intermediul jocului, când exersăm roluri viitoare de medic, bucătar, polițist, etc. lucrurile se schimbă pe parcurs din cauza mai multor factori, unul dintre ei fiind renunțarea la școală.

  Însă, ce se întâmplă atunci când renunți la școală? Toate planurile și aspirațiile ți se anulează. Există mai multe soluții pentru a combate abandonul școlar și absenteismul printre care, participarea la sesiuni de consiliere și orientare școlară.  A-i convinge pe părinți că școala are un rol determinant în alegerea carierei profesionale a copiilor lor este încă o soluție ce poate diminua numărul mare al copiilor care părăsesc școala sau care absentează.

  În cazul copiilor care merg la școală și totuși nu au încă o țintă clară în ceea ce privește cariera lor profesională, consilierii din cadrul proiectului Școala e frumoasă – Învață pentru tine! pot fi persoanele care să-i ghideze sau să le descopere aptitudinile și să discute mai multe cu ei despre aspirațiile pe care le au.

 Alegerea unei cariere profesionale este un moment important al vieții noastre și trebuie tratată cu responsabilitate. Unii tineri sunt idealiști atunci când vine vorba despre momentul orientării către o anumită profesie și, de cele mai multe ori, urmează modele fanteziste sau parentale fără a le filtra. Auzim uneori exprimări de genul: vreau să mă fac medic ca x. Această abordare nu este însă cea mai bună, ținând cont de faptul că aptitudinile copiilor pot fi foarte diferite față de cele ale persoanelor pe care doresc să le urmeze.

  În acest moment, intervine rolul consilierului școlar în decizia orientării profesionale. Chiar dacă în timp lucrurile se pot schimba și copiii își pot schimba decizia cu privire la profesia pe care să o urmeze, unele linii pot fi trasate încă din copilărie. E important să fie stabilite care sunt aptitudinile și competențele pe care le are un copil pentru a fi mai ușoară îndrumarea acestuia către un domeniu sau altul. Pe de altă parte, pentru copilul devenit adult este important să facă ceea ce-i place.

  Discuțiile din timpul sesiunilor de consiliere și orientare școlară sunt libere și se desfășoară atât prin intermediul sesiunilor de grup precum și a celor individuale.

Fără categorie