Şcoala e frumoasă – Învaţă pentru tine!
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

EVENIMENTE

Conferinţa de Lansare a proiectului a avut loc în data de 3 august 2018, la sediul Primăriei din comuna Sânpetru, jud. Braşov. 

La eveniment au participat reprezentanţi ai Beneficiarului, Asociaţia Handmade România, ai Partenerului implicat, Asociaţia pentru Tineret Liberte de Pensee şi ai Partenerilor asociaţi: Şcoala Gimnazială Sânpetru, Grădiniţa cu Program Normal Sânpetru, Grădiniţa cu Program Prelungit Sânpetru. De asemenea, la conferinţă au participat şi reprezentanţi ai Autorităţilor Locale (Primărie şi Postul de Poliţie Sânpetru). 

Temele dezbătute în cadrul evenimentului au fost:

– prezentarea activităţilor ce vor fi organizate în cadrul proiectului;

– prezentarea rezultatelor aşteptate în urma implementării proiectului;

– aspecte privind fenomenul absenteismului şi a abandonului şcolar din România. 

Conferinţa s-a încheiat cu o sesiune de dezbateri între participanţii de la eveniment. La sesiunea de dezbateri am primit sugestii cu privire la modul de organizare al unor activităţi din proiect chiar de la reprezentanţi ai Partenerilor asociaţi în proiect, persoane care lucrează zi de zi cu aceşti copii. 

Le mulţumim tuturor participanţilor la eveniment pentru implicare şi ne dorim să realizăm toate obiectivele pe care ni le-am propus împreună cu Partenerii noştri. 

În perioada 26 august – 01 septembrie 2018, 40 de copii înscrişi în grupul ţintă al proiectului Şcoala e frumoasă – Învaţă pentru tine!” au participat la prima tabără. 

Organizarea taberei a ţinut cont de respectarea principiului educaţiei prin aventură pentru a dezvolta valori ca: respect, compasiune, încredere interpersonală, perseverenţă, solidaritate, curaj şi toleranţă.  

De asemenea, am pus accentul pe abilităţi de viaţă precum: lucrul în echipă, comunicarea, negocierea, rezolvarea conflictelor, luarea deciziilor, gândirea critică, planificarea timpului şi a resurselor. 

Fără a avea senzaţia lucrului impus,  copiii care au participat la tabără şi-au putut dezvolta valori morale şi competenţe sociale într-un mod distractiv. 

Tabăra de la Azuga o puteţi vedea în imagini aici

Activitățile extracurriculare au un rol deosebit de important în motivarea elevilor de a frecventa școala. 
Proiectul Scoala e frumoasă prin activitatea de tipul „Școala după școală” își propune să organizeze următoarele activități extracurriculare pentru elevii din Școala Gimnazială Sânpetru:

✅📋📌Activități cu sprijin specializat – elevii vor fi supravegheați și îndrumați în efectuarea temelor, în special pentru copiii cu lacune în învățare. 
✅🗣💬Seminar logopedie – vizează în special copiii care au probleme de limbaj, comunicarea fiind o componentă extrem de importantă în viața socială. 
✅🏞🐘🐻🐕Seminar mediu/educație civică – are ca principal scop dezvoltarea spiritului civic, prin responsabilizarea copiilor să respecte locul unde trăiesc, acționând doar în baza unor principii sănătoase. 
✅🎨🖼Seminar creație handmade – își propune dezvoltarea unor abilități și talente personale de îndemânare, creativitate și imaginație pornind de la modelarea în plastilină și continuând cu pictură sau lucru manual. 
✅🤸♀🤼♀⛹♂
Seminar sănătare prin sport/alimentație sănătoasă/igienă – elevii vor primi informații cu privire la importanța practicării sporturilor în aer liber. Informațiile vor fi corelate cu ideea de alimentație sănătoasă și noțiuni de igienă personală corespunzătoare. 

✅🐻🐕🐄🌳🌲Seminar de botanică și zoologie – își propune să trezească în elevii care participă iubire și respect față de mediul înconjurător, animale și plante.

✅🚸⚠⛔Cerc educație rutieră – ne propunem să le prezentăm copiilor care sunt regulile de circulație, principalele semne de circulație și importanța prevenției în trafic. 
✅🇬🇧🇪🇺Curs competente lingvistice – vine în completarea cunoștințelor pe care le dobândesc copiii la școală, pentru că, noi considerăm că este extrem de importantă cunoașterea unei limbi străine. Aplicând metode interactive, învățarea sau aprofundarea noțiunilor lingvistice va fi mult mai rapidă.


Dragi părinți, susțineți-vă copiii să meargă la școală și să participe la activitățile extrașcolare derulate în cadrul proiectului Scoala e frumoasă.

🎨🖼🌲🏫Prin activitatea „Grădinița prietenoasă” ce se derulează în cadrul proiectului Scoala e frumoasă, vom organiza pentru preșcolarii de la Grădinița cu Program Normal și Grădinița cu Program Prelungit din Sânpetru, următoarele activități: 
 Ateliere pilot – cu rolul de a dezvolta imaginația și spiritul creativ al copiilor. La aceasta activitate va fi implicat un artist de la teatrul de păpuși care, îi va învăța pe preșcolari cum să fabrice un personaj și anumite creații handmade adaptate vârstei lor. Scopul acestui atelier este stimularea creativității și imaginației copiilor și evaluarea/modelarea potențialelor talente. 
 Ateliere creație handmade – copiii vor fi învățați cum să pună în practică ce au învățat la atelierul anterior. Proiectul Scoala e frumoasă pune accent pe dezvoltarea creativității și stimularea imaginației preșcolarilor prin fabricarea unor creații handmade și punerea în scenă a unor mici roluri individuale adaptate la varsta copiilor. 
 Ateliere mediu/educație civică – preșcolarii vor fi învățați cum să sorteze gunoiul în funcție de ambalaje (sticlă, plastic, resturi menajere). Această activitate are scopul de a le prezenta copiilor beneficiile unui mediu curat și sănătos asupra sănătății lor și a celor dragi. 
 Ateliere sănătate prin sport/alimentație sănătoasă/igienă – preșcolarii vor primi informații cu privire la importanța practicării sporturilor în aer liber. Informațiile vor fi corelate cu ideea de alimentație sănătoasă și noțiuni de igienă personală corespunzătoare. 
 Ateliere micul biolog – pe care-l vom desfășura în cadrul activității „Grădinița prietenoasă” are rolul de a dezvolta anumite sentimente, emoții, componente ale personalității fiecărui copil, bazându-ne pe ocrotirea naturii și iubirea față de animale. Copiii înscriși în proiect vor participa la activități în natură pentru a învăța cât de important este „verdele” naturii pentru oameni.

Dragi părinți, înscrieți-vă copiii la aceste activități extrașcolare pentru a-i încuraja să-și dezvolte anumite abilități socio-emoționale care, le vor fi de folos la maturitate.

Atelierele Pilot și Atelierele de Creație Handmade ajută la dezvoltarea imaginației și spiritului creativ al copiilor și modelarea potențialelor talente.
 
Prin intermediul acestor ateliere copiii îș vor dezvolta:
 
  1. Educarea limbajului;
  2. Creșterea capacității de comunicare;
  3. Dezvoltarea creativității și imaginației;
  4. Dezvoltarea personalității;
  5. Dezvoltarea stimei de sine;
  6. Cresterea încrederii în propriile forțe;
  7. Dezvoltarea capacității de atenție;
  8. Dezvoltarea personalității
  9. Dezvoltarea capacității de exprimare a gândurilor și a emoțiilor mai repede și mai ușor.

Natura și educația sunt asemănătoare căci educația transformă omul și prin această transformare creează natura.

Democrit

Vârsta copilăriei este cea mai propice pentru demararea activităților pentru educația de mediu și trebuie să fie rezultatul unui lucru în echipă, la care își aduce aportul familia, prietenii, administrația locală și grădinița.

Activitățile educație civică și mediu oferă cadrul optim de formare și dezvoltare a unei atitudini care să permită manifestarea unui comportament responsabil fata de mediul înconjurător.

Prin intermediul atelierelor de educație civică și mediu se va obține:
 

• Dezvoltarea capacităţii de cunoaştere şi înţelegere a mediului înconjurător, precum şi stimularea curiozităţii pentru investigarea acestuia;

• Dezvoltarea capacităţii de observare şi stabilire de relaţii cauzale, spaţiale, temporale;

• Utilizarea unui limbaj adecvat în prezentarea unor fenomene din natură şi din mediul înconjurător;

• Formarea şi exersarea unor deprinderi de îngrijire şi ocrotire a mediului înconjurător, în vederea educării unei atitudini pozitive faţă de acesta.