O problema cu care se confrunta scolile din Romania o reprezinta abandonul scolar timpuriu. Statisticile recente arata ca una din cauzele acestui fenomen este lipsa transportului copiilor, in special in mediul rural. Pe de alta parte, o cauza din ce in ce mai discutata este si lipsa parintilor, famiile in care parintii au plecat in strainatate. Intalnit din ce in ce mai des in randul copiilor din clasele primare, abandonul scolar timpuriu poate fi cauzat si de urmatoarele aspecte:
- Mediul în care crește elevul, influențează foarte mult prezența acestuia la școală, implicarea sa în realizarea temelor sau, în activități extrașcolare. Așadar, condițiile socio – economice ale familiei, sărăcia, stilul parental indiferent, neglijența, familile care nu trăiesc în armonie sau părinții care sunt foarte ocupați sau sunt plecați în străinătate.
- Motivația școlară, la lipsa de interes, increderea scăzută în educația școlară, oboseală, anxietate, autoeficacitate scăzută, o imagine de sine deteriorată în care există sentimente de inferioritate. Elevii au de asemenea abilități sociale reduse, o anumită pasivitate refuzul de a adera la o alegere făcută de alții (reacție la presiunea exercitată de dorințele adulților).
- relația dintre profesor și elev, presiunea pe care o resimte un elev din partea grupului din care face parte, comunicarea defectuoasă elev – profesor, posibilele conflicte cu colegii, situații în care practicile educative sunt percepute de elevi ca fiind nedrepte, frustrante, incompatibilitate între aspirațiile pe care le au și oferta educațională a școlii.
- În cazul elevilor mici, „fuga” de la școală poate fi o manifestare destul de des întâlnită datorită faptului că sunt dependenți de părinți, fac parte din familii în care stilurile parentale sunt supraprotectoare, autoritare sau indfiferente.
- În cazul elevilor mai mari, „fuga” de la ore poate fi rezultatul unei opțiuni, frecventa în perioada adolescenței și manifestata prin anxietate față de situația de a fi observat de colegi, teama de a vorbi în public, teama de a interacționa cu persoane de sex opus, teama de critică sau în cazul persoanelor cu stimă de sine scăzută.
Toate aceste elemente influențează prezența la ore, implicarea elevilor in activitățile școlare. Fără o prezență constantă la școală este greu să se pună problema implicării copiilor în activități extrașcolare. În timp, efectele pe care le are absenteismul se vor vedea și vor influența rata abandonului școlar la nivel național.